Pensionarii români nu mai au din ce să trăiască, sunt nevoiți să lucreze: Adevărata dramă după o viață de muncă, cum sunt umiliți bunicii noștri

de: Ozana Mazilu
20 11. 2023

Pensionarii români sunt la limita sărăciei și mulți își caută de lucru, după o viață de muncă. În loc să se bucure de bătrânețe liniștiți, numărul pensionarilor care caută de lucru pentru a-și suplimenta veniturile a crescut cu 30%, cei mai mulți fiind în județele mai slab dezvoltate, cu vârste cuprinse între 63 și 70 ani, de la oraş.

Pensionarii români, la limita sărăciei

Românii sunt tot mai interesați să lucreze ca meseriași, să se implice în activități gospodărești pentru alți români în weekend sau câteva ore pe săptămână și să lucreze în locuri de muncă fără calificare. Astfel, numărul românilor dornici să lucreze ca meseriași ocazional a crescut cu aproape 60% în 2023 față de anul trecut. În plus, peste 40% dintre ei sunt persoane cu un loc de muncă permanent și pensionari, care vor să-și suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor și de teama unor perioade mai dificile, arată o analiză DeLucru.ro, principala platformă care pune în contact românii care au nevoie de meseriași și persoanele care caută de lucru în activități gospodărești sau caută locuri de muncă cu și fără calificare în România sau străinătate.

Numărul aplicărilor la anunțuri din partea românilor care caută de lucru a crescut cu 60% în 2023 față de anul trecut. Cei mai interesați să lucreze ca meseriași sunt românii din mediul urban, dar este în creștere numărul tinerilor interesați de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesați români de locuri de muncă necalificate sunt din județele Vâlcea, Olt, Argeș, Bacău și Suceava.

Vezi și: Anunțul dimineții pentru pensionarii români de la Ministerul Muncii. Ce se întâmplă cu pensiile în 2024, oficial

Vezi și: Trei orașe țin economia românească în picioare. Unde trebuie să te muți ca să-ți meargă bine în România

În ceea ce privește domeniul de lucru, românii sunt interesați să lucreze în activități de construcții, curățenie, ambalare de produse, manipulare marfă și activități de producție în fabrici. În creștere sunt și ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care își caută zilieri pentru diferite activități (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie). Această tendință este dată și de depopularea satelor, deoarece oamenii apți de muncă au migrat în orașe sau chiar peste hotare.

Angajații cauta venituri suplimentare

În același timp, numărul pensionarilor care caută de lucru a crescut cu 30%, cei mai interesați de activități pentru venituri suplimentare fiind în județele mai slab dezvoltate și sunt în general persoane între 63 și 70 ani, din mediul urban.

„Am conceput DeLucru pentru pensionarii cu venituri mici, care doresc să rămână activi și să câștige un venit suplimentar. Cu ajutorul DeLucru, pensionarii pot găsi oportunități de muncă în funcție de experiența și cunoștințele lor, ajutându-i să-și acopere costurile de zi cu zi sau să economisească pentru viitor”, se arată pe platforma DeLucru.ro, unde pensionarii pot găsi anunțuri de angajare.

Vezi și: Românii și salariile de 7.000 – 8.000 de euro. În ce domenii găsești lefurile cele mai generoase, realitatea pieții muncii din România

În paralel, persoanele între 25 și 55 ani, cu locuri de muncă stabile, caută de lucru pentru a-și crește veniturile. Astfel, majoritatea care aplică la anunțuri sau creează propriul anunț pentru căutare de muncă pe platforma DeLucru.ro sunt fie interesați de un al doilea job part-time, fie să lucreze în timpul liber, în cursul săptămânii sau în weekend. În această categorie, femeile sunt majoritar interesate de suplimentarea veniturilor, în special din București și județele Ilfov și Iași, dar și în alte județe din țară.